A SEO helye egy webáruház marketing mixében

Szeretnél több vásárlót szerezni, de fogalmad sincs hol kezdd?
Egy költséghatékony és megtérülő csatornával egészítenéd ki marketing mixed, de elveszel a lehetőségek között?
A cikkben a keresőoptimalizálás (SEO) webáruházak számára nyújtott előnyeiről és ezen előnyök kiaknázásáról olvashatsz.


Vásárlói életút webáruházaknál

Webshop tulajdonosként alapvetően két hatékony stratégia áll rendelkezésedre, ha szeretnéd, hogy termékeidet megtalálják a potenciális vásárlók: vásárolhatsz fizetett hirdetéseket (PPC) vagy javíthatod weboldalad organikus keresési találatok között elért helyezéseit (SEO). 
Ez szemtelen egyszerűsítés. A marketing mix többi elemének is megvan a szerepe és használatának megfelelő ideje, amelyről szintén ejtünk szót.

Egy webshop esetében a vásárlói életutat egyszerűsítve négy lépésben tudjuk leírni. Mindegyik lépésnek megvan a maga hatékonyan működő marketing csatornája.

 • Tudatosság (Awareness):
  A potenciális vásárló fejében körvonalazódik a probléma,
  de még nem biztos benne, hogy ezt milyen eszközzel érdemes megoldania.

 • Elköteleződés (Engagement):
  Ismeri a problémát. Tudja mire van szüksége. Válogat a megoldások között.

 • Vásárlás (Purchase):
  Kiválasztja az ideálisnak gondolt megoldást, terméket, szolgáltatást és megvásárolja.

 • Megtartás/Hűség (Retention/Loyalty):
  Az elégedett vásárló visszatér, újra vásárol, folytatja az együttműködést.

A fizetett hirdetések és a keresőoptimalizálás megbízható eszközök, amelyek segítségével egészen a vásárlásig juttathatod el a látogatókat.
A közösségi média ingadozó elérésével gyakran lutri, bár remarketing segítségével növelheti a más forrásokból érkező látogatók elkötelezettségét, vásárlásra buzdítva azokat. Az e-mail marketing és a chatbotok is a már webáruházunkat elérő potenciális vásárlók konvertálását és megtartását szolgálják, mintsem új közösség elérését.

A fizetett hirdetések a legtöbb ecommerce brand stratégiájának szerves részét képezik. Az egyetlen probléma velük, hogy ha elzárod a pénzcsapot, nem fizetsz többet hirdetésekért, akkor a vásárlók megbízható áradata is elapad. 

A keresőoptimalizálás segítségével azonban fenntartható módon képessé válhatsz jó minőségű, konvertáló forgalmat irányítani webshopodba. A SEO hátránya, hogy előzetes befektetést igényel. Webáruházad keresőoptimalizálási munkálatainak megkezdése és az előkelő helyezések elérése között hónapok telhetnek el tranazakciók nélkül, azonban a keresőoptimalizálás mind egy induló webáruház, mind egy kiforrott webshop marketing mixének erős lábává nőheti ki magát.


Vásárlók szerzése keresőoptimalizálással

A keresőoptimalizálás célja, hogy webáruházad jó pozíciókban jelenjen meg az organikus (nem fizetett) keresési találatok között releváns kulcsszavakra. A SEO különösen fontos webáruházak számára, mivel a keresők legtöbbször vásárlási szándékkal írják be egy adott termék nevét a keresőbe. 

SEO keywords


A
lenovo laptop kulcsszóra például 3500-an keresnek átlagosan havonta. A találati listát megvizsgálva láthatjuk, hogy minden top pozícióban rangsoroló honlap webáruház. A kifejezés mögött lévő keresési szándék feltételezi a vásárlási hajlandóságot. Lehet még csak információt gyűjt a kereső és nem áll készen a vásárlásra, azonban ha jó helyen rangsorolsz a releváns kifejezésre, értékajánlatod és árazásod is kielégíti a kereső igényeit, akkor könnyen vásárlással végződhet a látogatás.

A magas keresési mennyiségű kulcsszavak mellett célozhatsz a vásárláshoz szorosabban köthető, alacsonyabb keresési mennyiségű kifejezéseket is. A lenovo laptop ár, vagy a lenovo laptop eladó kulcsszavakra keresők esetében már pontosabb a keresési szándék. Előbbi már árakat hasonlít össze, míg utóbbi valószínűleg eladó használt laptopokat keres. Ezekre a kifejezésekre optimalizálva nem csak webshopod látogatóinak számát, de bevételeit is növelheted. Ráadásul az oldaladra érkező látogatókat (ha még nem állnak készen a vásárlásra) feliratkoztathatod hírleveledre, kisegítheted a chatbotoddal, esetleg remarketing hirdetésekkel emlékeztetheted ajánlataidra más platformokon.

Ha webáruházad marketing stratégiája nem tartalmazza a keresőoptimalizálást (vagy nem futtatsz fizetett hirdetéseket az adott kulcsszóra), akkor a keresők lehet rád sem találnak.  Oldalad láthatóságának növelése a keresőoptimalizálás segítségével képes a vásárlók számát jelentős növelni és maximalizálni webshopod bevételét.

marketing mix


És mi van a vásárlás előtt?

A vásárlási szándékot feltételező kulcsszavak biztos bevételforrást jelenthetnek, ezért sokan optimalizálnak ezekre a kifejezésekre. Néhány iparágban olyan versennyel találkozhatunk, amely ellehetetleníti, hogy egy kis webshop belátható időn belül megelőzze évek óta aktív SEO munkát végző versenytársait. Ilyenkor érdemes olyan kifejezéseket keresni, amely nem feltétlenül köthető vásárláshoz, ezért kevesebben “lőnek” rá.

SEO keywords


Információszerzési szándékot feltételező kulcsszavakra optimalizálni azonban nem csak a mérsékeltebb verseny miatt érdemes. Ha olyan kulcsszavakra készítesz tartalmakat, mint a
legjobb laptop vagy a laptopok összehasonlítása, akkor olyan látogatókhoz is szólhatsz, akik még nem állnak készen a vásárlásra. A tartalommarketing eszközeivel edukálhatod közönséged, hitelességet építhetsz és bizalmi kapcsolatot alakíthatsz ki látogatóiddal.

A SEO céllal készített tartalmakat a többi markengcsatornádba is becsatornázhatod. Megoszthatod a közösségi médiában, kiküldheted hírlevélben, növelheted a vásárlói elköteleződést vagy épp új vásárlókat szerezhetsz más platformokról.


SEO és a marketing mix

A keresőoptimalizálás egy kiszámítható ügyfélszerző módszer lehet webáruházad számára, amellett, hogy képes támogatni a többi marketingcsatorna teljesítményét is. Beszéljünk egy weboldal technikai szempontból történő optimalizálásáról, külső hivatkozások szerzéséről, vagy épp tartalommarketingról, erőfeszítéseid sosem csak a helyezéseidre fognak hatni. Jobb felhasználói élmény, növekvő márkaismertség és növekvő bevétel kísérheti erőfeszítéseidet, ha szakszerűen fókuszálsz a keresőoptimalizálásra.Vendégszerző:
HÍRES NORBERT SEO Szakértő

A BP Digital SEO ügynökség csapatával közepes- és nagyvállalatoknak segít felfedezhetővé válni az online térben.
Szakterülete a
technikai SEO és a tartalommarketing.