Scitec – Éves webshop stratégia építés

A népszerű étrendkiegészítő márka többszáz termékcikkel induló webshopjának teljeskörű digitális média támogatása, értékesítésre optimalizálva. Kihívás: 3 hónapon belül profitabilissá tenni.

A népszerű étrendkiegészítő márka többszáz termékcikkel induló webshopjának teljeskörű digitális média támogatása, értékesítésre optimalizálva. KihívásKihívás: 3 hónapon belül profitabilissá tenni.

A népszerű étrendkiegészítő márka többszáz termékcikkel induló webshopjának teljeskörű digitális média támogatása értékesítésre optimalizálva.

Kiindulási alapok: Stabil márka, több mint 20 éve a piacon, de online értékesítés, és házon belüli ecommerce erőforrás nélkül.

Kihívás: 9 hónapon belül nyereségessé tenni az új online üzletágat

Eredmény: Kitűzött bevétel elérése 6 hónap alatt, a meghatározottnál magasabb nyereséggel

Hogyan kezdtünk hozzá?

A pontos adatokra támaszkodás a siker kulcsa, ezért első lépésként a Scitec csapatának segítségével megértettük az árazási és sales stratégiát, valamint a szervezet teljes felépítését, gondolkodását.

Ebből két dolgot határoztunk meg:

 • P&L számítás: Mekkora hirdetési ráfordítás mellett milyen nagyságú bevételt tudunk elérni, honnan fog ez tisztán profitot termelni. Megéri-e egyáltalán belevágni? (Megérte)
 • Digitális transzformáció alapjait: felkészíteni a szervezetet az online értékesítésre, megtalálni a megfelelő belsős szaktudást és eszközöket

Megegyezés után jött az ecommerce tervezés.

Kooperációs modellünk alapja, az ügyfél fiókjából való költés, így 100%-os transzparenciát tudunk garantálni.

Mindig a legjobban konvertáló csatornáktól és top termékektől kezdjük, majd folyamatosan építjük a hirdetési struktúrát. Lényeg, hogy lefedjük a teljes vásárlói ciklust az igényteremtéstől, a hűség programig.

Leginkább használt csatornák:

 • Search
 • Google Shopping
 • Facebook
 • Programmatic rendszerek

Ám a felhasználókat nem elég csak az oldalra terelni, és elérni az első vásárlást, ezért komplex marketing automatizációs rendszert építettünk fel, ami a meglévő regisztrációkat kezeli. Lényegében ez egy kommunikációs és egy CRM rendszer kombinációja, ami megadott szabályok mentén kezeli adatbázisunkat.

Néhány példa erre: üdvözlő flow regisztráció után, korsárelhagyás üzenetek, havi szegmentált akciók, preferencia center.

Eddigi csúcspont

A 2019-es Black Friday. Egy minden csatornára kiterjedő aktivitás mechanizmust találtunk ki.

Már a Black Friday előtt elkezdtük a lead gyűjtést: a feliratkozók exkluzív infókat kaptak mindenki más előtt, így jóval felkészültebben várhatták a vásárlást. Ez egy nagy vásárlásra kész bázist, és rengeteg webshop regisztrációt eredményezett.

17 különböző perszónát dolgoztunk ki, ahol mindenki személyre szabott üzenetet és kreatívot kapott.

Kép: kreatív példák (gyúrós, fiú, lány, endurance, shape…)

A regisztrált felhasználókat egy speciális erre kiépített automatizmus kezelte, attól függően, hogy vásároltak-e már, illetve mik a preferenciáik. A megnyitási és konverziós arányok kiemelkedők voltak.

Eredmény: magas elvárásaink voltak, ám ehhez képest is 6-szoros bevételt értünk el.

Hogyan néz ki egy ilyen ecommerce rendszer működtetése a hétköznapokban?

Ezen egy egész csapat dolgozik.

Média specialisták: az ő feladatuk, hogy a lehető legkevesebb pénzből a lehető legnagyobb bevételt érjék el, ezért napi szinten több száz hirdetést kell optimalizálniuk, adatokat elemezni, és javaslatokat tenni új hirdetések készítésére, vagy régiek lekapcsolására.

Kedvenc példánk erre a negatív kulcsszó kizárások, hogy feleslegesen ne menjen az ügyfél pénze. A Scitec egyik népszerű terméke a Jumbo tömegnövelő, ami nem szerencsés, ha megjelenik Coco Jumbo, vagy Jumbo Jacket keresésekre. Ezt nem is hagyjuk.

Kreatív gyártás: több száz hirdetés elkészítése nem egyszerű feladat, de hisszük (sőt az adatokból látjuk) hogy a jó szegmentálás és a pontos célzás hozza a jó eredményeket, így szövegíróink és designereink mindig maximális kapacitáson működnek.

A projekt menedzsernek ezt a komplex rendszert és legalább 15 ember munkáját kell összefognia.

Digital marketing tanácsadás: 2006 óta foglalkozunk online marketinggel, rengeteg adat folyik be hozzánk, ez nagyban megkönnyíti a döntéshozatalt. Látjuk a trendeket, ezért az ügyfél számára hasznos visszajelzésekkel, tanácsokkal tudunk visszamenni. Konzultációink rendszeresek.

Amit jegyezz meg ebből a bejegyzésből:

 • Indulásnál pontos adatokra támaszkodva tervezd meg a stratégiádat. Határozd meg azt, hogy mekkora költség-bevétel aránytól tartható fenn hosszútávon nyereségesen az üzleted.
 • Találd meg ehhez a megfelelő szakértőket, állítsd át a szervezeti struktúrát.
 • A kommunikációs mátrixot a legjobban konvertáló csatornákkal és top termékekkel kezdd el építeni.
 • Éves tervben gondolkodj, találd meg hol vannak célcsoportod számára kiemelt események.
 • Személyre szabottság: minél pontosabb üzenetet küldesz, annál jobb eredmények várhatók. Kezeld regisztráld felhasználóidat is szegmentáltan, ebben segít a marketing automatizáció.